Krokante Indische gehaktballetjes, een perfecte snack, borrelhapje of lekkere variatie op de bekende bitterbal. Met pittige dips zoals chilisaus, mosterd of sambal mayonaise heb je een heerlijk Indisch hapje. Het is ook een lekkere aanvulling voor op een Oosterse borrelplank. Deze krokante balletjes zijn waarschijnlijk als eerste op.
In plaats van ze volledig te frituren bak ik ze in een pan of wok met een bodempje olie (shallow fry). Het bakken vergt een beetje aandacht want de vulling vanbinnen moet natuurlijk ook gaar worden. Bak ze rustig rondom bruin, blijf erbij en laat ze niet verbranden. Test een balletje door deze open te snijden om te kijken of het gehakt gaar is. Is het gehakt nog roze? Dan zijn ze nog niet gaar en moeten ze nog iets langer gebakken worden.
Krokante Indische gehaktballetjes
Bitterballen maken is een project op zich. Deze gehaktballetjes zij eenvoudiger te maken. Ze hebben namelijk een vulling van gehakt. Het gehakt breng je op smaak, je draait er balletjes van en paneert deze. Vervolgens bak/frituur je ze in olie. Het gehaktmengsel mag ook niet te nat zijn. Door paneermeel aan het gehaktmengsel toe te voegen wordt deze wat droger. Je merkt vanzelf of het mengsel te vochtig is want dan blijft het minder goed aan elkaar plakken. als je stevige balletjes kunt draaien dan is het mengsel goed.

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Wil je er zeker van zijn dat je gehaktballetjes goed op smaak zijn? Neem dan 2 plukjes gehakt van het mengsel en bak deze gaar in een beetje olie. Zo kun je proeven of de smaak naar wens is. Zo niet dan kun je nu nog je gehaktmengsel aanpassen. Voeg dan nog extra ingrediënten toe zoals bijvoorbeeld zout, sambal of citroensap. Selderij is eigenlijk een ingrediënt wat niet mag ontbreken in dit recept. Het geeft een specifieke smaak. Koriander is ook een goede optie. Hou je hier niet van, laat het dan weg.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Krokante Indische gehaktballetjes
4
personen45
minuten15
minuten1
uurDeze Indische krokante gehaktballetjes mogen niet ontbreken op een Oosterse borrelplank.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 – 500 gram half-om-half gehakt
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
sambal oelek naar smaak
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen gember (djahé)
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels paneermeel voor in het gehakt + extra om de balletjes in te paneren
1 eetlepel vers gehakte koriander of selderij
zout en peper naar smaak
3 eieren (1 voor het gehakt en 2 voor het paneren)
4 eetlepels bloem
ruim olie om in te bakken
BEREIDING
- Snipper de ui en de knoflook. Doe het gehakt in een grote kom, samen met een snufje peper en zout en doe hier 1 ei, de ui, knoflook en sambal bij.
- Voeg vervolgens de ketoembar, djahé, citroensap, sojasaus en de verse gehakte selderij (of koriander) toe. Meng dit goed door elkaar met je handen. Het mengsel is nu nog vrij ‘nat’.
- Door paneermeel toe te voegen wordt het gehaktmengsel steviger. Is het hierna nog steeds te nat voeg dan gerust extra paneermeel toe. Draai nu balletjes ter grootte van een bitterbal.
- Zet een bord klaar met 2 geklutste eieren, 1 bord met bloem en 1 met paneermeel. Haal de balletjes eerste door de bloem, daarna het ei en vervolgens door het paneermeel. Leg ze apart op een bord bekleed met een stukje bakpapier.
- Om ze te bakken verhit je ruim olie in een wok of koekenpan. Bak ze rustig op een middelmatig vuur rondom bruin. Blijf erbij en draai ze regelmatig om. Test een balletje en kijk of deze gaar is. Laat de gehaktballetjes uitlekken op een bord met keukenpapier. Serveer met pittige chilisaus of mosterd.
AANTEKENINGEN
- Maak je eigen chilisaus! Klik hier voor het recept.